Mat og Helse

AKS-figur-kokk-gul

Huskeregler på kjøkkenet

1. Vask alltid hendene godt før du begynner.

2. Skyll og rens frukt og grønnsaker godt. 

3. Pass på at du bruker rene skjærfjøler, kniver og utstyr. 

4. Ikke pill i maten. Hvis du vil smake underveis må du bruke en ren skje eller gaffel. 

5. Rydd og vask mens du lager mat. Det er viktig å ha det rent rundt maten, også blir det mindre jobb etterpå. Husk å kildesortere!

6. Rester må kjøles fort ned og settes i kjøleskap. Ikke sett varm mat rett i kjøleskapet. Det senker temperaturen og kan ødelegge annen mat i kjøleskapet.  

Polarbrød med egg og avokado

FinFinn fram:

1 stk. polarbrød
1 ts smør
1 stk. hardkokt egg
1 stk. avokado
0,25 ts salt
0,25 ts kvernet pepper
1 håndfull frisk spinat

SLIK GJØR DU
Ha smør utover to polarbrød.
Del egg og avokado i skiver, og legg på det ene polarbrødet. Dryss over salt og pepper. Topp gjerne  med spinat og legg det andre polarbrødet over. Del brødet i to og legg i matpakken eller spis med engang. 

 

Finn frem:

1 stk rødløk
2 stk gulrot
2 stilker stangselleri
3 fedd hvitløk
2 stk rød paprika
1 stk rød chili
2 ss spisskummen
2 ss tørket oregano
1 stk laurbærblad
1 ts chilipulver
800 gram knuste tomater
2.5 dl vann
2 stk terninger grønnsaksbuljong
400 gram kidneybønner
290 gram røde linser
0.5 ts salt
0.25 ts pepper
1 stk lime
4 ss fersk koriander, hakket
2 ss flytende margarin

Fremgangsmåte:

Rens løken og skjær i grove biter. Skrell gulrot og skjær i like store terninger, cirka 2×2 cm. Del stangselleri i to på langs og skjær i biter, cirka 2 cm tykke. Press hvitløksfeddene med hvitløkpresse. Rens chili og paprika for frø og skillevegger. Finhakk chili og skjær paprika i store biter.

Ha Flytende Melange i en stor gryte på middels høy varme. Stek løk, gulrot og stangselleri under omrøring, til løken er myk og blank.

Rør inn hvitløk, chili, paprika, spisskummen, tørket oregano, laurbærblad og chilipulver. Chilipulver kan variere på styrke så det kan være lurt å tilsette litt og litt til du finner riktig mengde for deg.

Hell over hermetiske tomater og vann. Ha i terninger grønnsakbuljong, kok opp og la gryten småkoke i 25 minutter.

Skyll kidneybønnene og linsene godt i et dørslag og rør inn i gryta. La gryteretten koke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.

Server chili sin carne med lime og fersk koriander. Sprø tortillachips, avokado, kokt ris og rømme er også godt som ekstra tilbehør.





 

·      

 

 

Byggrynslapper-Litt ekstra sunn kos i hverdagen

Ingredienser

1 pk byggrynsgrøt (á 370 gram)
2 ss sukker
1 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
2 stk. egg

Slik gjør du det:

  1. Ha byggrynsgrøt i en bolle og rør inn sukker, mel, vaniljesukker og egg til en passe tykk røre.
  2. Stek byggrynslapper i litt smør i en middels varm stekepanne. Snu lappene når de er gylne under og røren begynner å stivne på overflaten. Stek lappene til de er gylne også på den andre siden.
  3. Legg ferdige lapper på en rist. Avkjøl før de spises, legges i matpakken eller fryses til senere.

Server byggrynslapper med banan, syltetøy, bær eller ost.

Enkle og sunne havre pannekaker med bananer

Dette trenger du:

150 g havregryn 
3 modre bananer 
1/2 ts bakepulver 
1 klype salt 
50 ml melk
3 egg

Slik lager du enkle og sunne pannkaker:
Bland sammen alt det tørre i en bolle- mos bananene men en gaffel- tilsett melk, bananer og egg. Rør alt sammen i en kjøkkenmaskin. La røra svelle i ca.10.-til 15 minutter. Stek pannekakene på begge sider og server med sukker og syltetøy:)

·    

Tunfisk karbonader

Ting du trenger:

En boks med tunfisk
Ett par revet gulrøtter
2-3 kokte poteter
En liten løk
Purre
Vårløk
1 ss hvetemel
1 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 dl melk
2 pisket egg
Smør eller olje til steking 
Slik gjør du det:
Bland sammen alle grønnsakene i en stor bolle. Tilsett mel, salt, pepper, hvetemel, melk og egg. Bland alt godt sammen . Lag runde og flate karbonader og stek dem på middelse varme 3-4 minutter pr.side. Servere karbonadene med brød og salat:)