Mat og Helse

Huskeregler på kjøkkenet

1. Vask alltid hendene godt før du begynner.

2. Skyll og rens frukt og grønnsaker godt. 

3. Pass på at du bruker rene skjærfjøler, kniver og utstyr. 

4. Ikke pill i maten. Hvis du vil smake underveis må du bruke en ren skje eller gaffel. 

5. Rydd og vask mens du lager mat. Det er viktig å ha det rent rundt maten, også blir det mindre jobb etterpå. Husk å kildesortere!

6. Rester må kjøles fort ned og settes i kjøleskap. Ikke sett varm mat rett i kjøleskapet. Det senker temperaturen og kan ødelegge annen mat i kjøleskapet.  

 

Mangosalat à la Mehwish

1 mango

1 avokado

½ granateple

1 rød chili (valgfritt)

1 lime

Koriander etter smak

 

Sånn gjør du:

Rens granateplet og ta ut kjernene. Skjær mango og avokado i jevne biter. Rens og finhakk chili. Bland sammen mango, avokado, granateple, chili og limesaft. Grovhakk koriander og ha oppå. Salaten smaker kjempegodt til fisk, kjøtt eller som frisk lunsj.

Victors Arme Riddere

Ingredienser til 2 porsjoner:

4 brødskiver (helst lyst brød eller loff)

1 egg

1 ts. Kanel

2 ts. Sukker

2 dl melk

Fremgangsmåte:

Bland egg, kanel, sukker og melk sammen i en bolle.

Dypp så brødskivene i røren sånn at alle sidene trekker til seg så mye som mulig av rører.

Stek på middels varme i en stekepanne smurt med smør til alle sidene er gylden brune.

Serveres med valgfritt tilbehør som syltetøy og melisdryss.

Håper det smaker! 

 

 

 

Sunne pannekaker

Ingredienser: 

150g havregryn 

3 modne bananer

0,5 ts bakepulver

1 klype salt

50 ml melk 

3 egg 

 

Bland alt sammen i en blender, og la røren svelle (hvile) i 10-20 minutter. Pannekakene stekes som lapper eller tykke amerikanske pannekaker i stekepannen. 

Godt med syltetøy eller brunost på!

Flere oppskrifter

Grønnsakskarbonader

Disse laget årets 2.trinn som matlagingsaktivitet (småkokker) i fjor, og de ble kjempegode! 

Ingredienser (2 personer):

1 løk

¼ purre

2 gulrøtter

2 poteter

100g sellerirot

1 egg

3 ss sammalt hvetemel (grov)

½ ts salt

1 krm pepper

Margarin til steking.

 

Fremgangsmåte:

Skyll grønnsakene godt.

Riv poteter og gulrot på et råkostjern. Finhakk løk og purre.

Knekk egg i en bolle og visp dem lett for hånd. Tilsett grønnsakene, mel, salt og pepper og bland alt sammen.

La røren svelle i 5 minutter mens man smelter margarin i stekepanna.

Form karbonadene med spiseskje rett i stekepanna. OBS! Det er lurt å trykke dem litt flate, så steker de fortere. 

Stek karbonadene på middels-lav varme i ca. 10 minutter på hver side, eller til de er god gjennomstekt. 

Server med en god salat, i burgerbrød eller på skiva!

 

 

Marianns Mikrokake

Oppskrift på minikake i microen.
1ss smør
2ss hvetemel
2ss sukker
1ss kakao
0,5 tsk bakepulver
0,5 tsk vaniljesukker
1klype salt
2 ss melk

Bland sammen alle tørre ingredienser i en kopp, hell så smeltet smør og melk over. Bland sammen til en fin røre (gjerne med gaffel) sett så koppen i microen på full varme i ca 1-1,5 

min.

 Lag en enkel glasur med melis og kakaopulver, eller bare strø over melis.