Mat og Helse

AKS-figur-kokk-gul

Huskeregler på kjøkkenet

1. Vask alltid hendene godt før du begynner.

2. Skyll og rens frukt og grønnsaker godt. 

3. Pass på at du bruker rene skjærfjøler, kniver og utstyr. 

4. Ikke pill i maten. Hvis du vil smake underveis må du bruke en ren skje eller gaffel. 

5. Rydd og vask mens du lager mat. Det er viktig å ha det rent rundt maten, også blir det mindre jobb etterpå. Husk å kildesortere!

6. Rester må kjøles fort ned og settes i kjøleskap. Ikke sett varm mat rett i kjøleskapet. Det senker temperaturen og kan ødelegge annen mat i kjøleskapet.  

Veldig enkel og god hverdagsgrøt

FinFinn fram:

2 dl melk- Kan bruke laktosefri melk også 
1 dl lettkokt havregryn
0,5 ts salt
Frukt og bær hvis ønskelig

Slik lager du du den enkle og gode grøten:

Kok opp havregryn og melk på medium varme. La småkoke i ca. 5 minutter. Tilsett salt og la det kok i et par minutter. Ha gjerne litt sukker og kanel på grøten- da smaker den best!

Quesadillas med kyllingkjøttdeig

Finn frem:

1 pk med kylling kjøttdeig
Halv løk
5 ss mais
2 fedd hvitløk
oliven olje til steking
1 pk med fullkorn
Tortillalefser
ca.150 gram hvit ost

Salsa:

1 stk rød paprika
Halv løk
2 stk tomat
Halv agurk
1 ss oliven olje
Salt og pepper etter eget smak

Fremgangsmåte:

Stek kylling kjøttdeig sammen med finhakket rødløk og hvitløk i en panne med litt olje. Sette det til side for avkjøling.
I mellomtiden kan du begynne å lage salsa til
Quesadillas.
Skjær paprika, tomat, agurk og rødløk i terninger, rør det sammen med olje og smak til med salt og pepper til en salsa.

Ha blandingen over i en bolle. Tørk lett av stekepannen med et kjøkkenpapir. Legg en tortillalefser i stekepannen og fordel litt av kjøttblandingen på halvparten av lefsen, strø over ost på kjøttfyllet, brett lefsen over slik at du har en halvmåne i pannen. Stek et par minutter og snu. Stek så et par minutter til.
Skjær quesadillaene i fire og server med salsa og lettrømmeJ


 

·      

 

 

Pasta salat

Ingredienser
ca.1 kopp med tørr fullkornpasta- eksempel skruer eller penne
Isbergsalat
Cherry tomat
Mais
Agurk
Rød Paprika
1ss olivenolje

Slik gjør du det:
Kok opp pasta, kutt opp grønnsakene og bland alt sammen i en stor bolle.
Vend inn pasta og olivenolje og bland godt. Ha gjerne dressing på pastasalaten hvis du liker det:)

Super enkel og rask Linsesuppe

Dette trenger du:

1 stk løk
2 stk hvitløksfedd
3 stk gulrøtter
1,5 l hønsebuljong eller grønnsaksbuljong
1 ss frisk ingefær
200 g små, røde linser
0,5 ts gurkemeie
frisk koriander

Slik lager du Linsesuppe:
Ha alle ingredienser i en stor kjelle. Kok opp og la grønnsakene og linsene småkoke under lokk til alt er verdig kokt.Kjør til glatt puré med en stavmikser og smak til med salt og pepper. Nå er suppen klar til serveringJ

·      

Hjemmelagd fiskepinner

Ting du trenger:

300 g torskefilet , uten skinn og bein
4 ss hvetemel
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
0,5 stk egg
0,5 dl brødsmuler
1,5 ss margarin til steking

Slik gjør du det:
Del opp torsken i passe store biter. Bland hvetemel, salt og pepper i en skål, visp sammen egg i en annen skål og ha brødsmulene i en tredje skål. Vend fiskestykkene først i melblandingen, deretter i egg og til slutt i brødsmulen. Legg dem på bakepapir til alle er panert.
Finn frem en  stekepanne, ha i smør. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i fiskestykkene. Stek dem på middels varme til de er gyllenbrune, ca. 4 minutter på hver side avhengig av tykkelse på fiskestykkene. Legg dem over på litt tørkepapir så det kan trekke til seg noe av fettet.

Fiskepinnene smaker best sammen med revet gulrøtter og kokte poteter:)