Hovedseksjon

Råd om påkledning av barn

Vinteren er her for fullt og for at barna skal holdes varme og tørre hele dagen er det viktig at de har på seg riktige klær. Barna har lillefri og storefri. I begge disse friminuttene er barna ute å leker i snøen. Dette betyr at det er veldig viktig at barna har riktig klær med på skolen. Luer og hansker/votter som tåler snø og vann er viktig. Samme gjelder for dress, jakke, bukse og støvler/sko. Dette må tåle vann. 

 

Nedenfor følger noen råd i forhold til påkledning.  

Påkledningen kan deles opp i tre ulike lag; første lag, mellomlaget og ytterlaget.

 

1. Første lag 

Undertøyet bør være tynt og tettsittende mot kroppen. Ull er veldig bra, særlig for de minste, men også superundertøyvarianter av polyester / poly-propylen er godt egnet.

Husk at underbukser også er laget av bomull. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet et av de stedene som barn fortest blir kalde.

 

Hvorfor?

Ull varmer selv om det er fuktig. Svette vil ikke kjøle barnet. Ull puster slik at huden får luft og tørker fortere.

Syntetiske stoffer trekker ikke til seg fukt, men slipper den igjennom. Fukt blir dermed ikke liggende inntil huden.

UNNGÅ BOMULL!!
Bomull egner seg overhodet ikke til å holde på varmen. Både underbukser og t-skjorter er ofte lagd av bomull. Dette er plagg som holder på fukten og blir kalde. Bomullslaget stopper fuktigheten som bør bli transportert ut og bort fra kroppen til det pustende yttertøyet.

 

2. Mellomlag

Kle barnet i et nytt lag med ullklær eller en fleecedress av syntetiske stoffer eller ull (helst ikke for tykt). Det er bedre å ha to lag med tynt tøy utenpå undertøyet enn ett tykt. Husk at fleece bare er en betegnelse på et utseende. Det sier ingenting om hva det er laget av. Ull og polyester er bra, mens akryl, viskose og bomull bør unngås.

Hvorfor?

Som med undertøyet må også fukten transporteres ut gjennom det pustende mellomlaget. Med flere lag ull er det lettere å regulere barnets temperatur ettersom temperaturen ute stiger eller synker i løpet av dagen.

UNNGÅ:

Det er i dette mellomlaget mange kler på barna en dongeribukse og en college-genser. Tøyet er som oftest av bomull og ødelegger akkurat like mye for fukttransporteringen i tillegg til at det som oftest er unødvendig stive og tunge klær. Fukten blir tatt opp i tøyet og sjansen for at barnet begynner å fryse øker betraktelig.

 

3. Ytterlag

Har barnet på seg to-tre lag med tynne ullklær eller såkalte tekniske (syntetiske) klær, greier det seg fint med en vanlig parkdress/ med fôr av ull eller syntetisk materiale utenpå dette.
De gamle parkdressene i bevernylon er blitt erstattet av tynnere tekniske dresser der rørligheten er mye bedre. De nye dressene er i tillegg mer vind- og vanntette og slipper fukten lettere igjennom. En tynn dress med et fôr av fleece eller ull er det beste. Kan fôret i tillegg fjernes, har du en dress som fungerer hele året.

Hvorfor?
Hvis ikke klærne puster, hjelper det lite om du har ull eller andre fukttransporterende stoffer helt inn. Fukten blir i stedet bundet opp innenfor dressen.

UNNGÅ:
Store klumpete dresser/klær som er helt umulig for barna å bevege seg i. Bare det å gå et trappetrinn krever mye bevegelse for et barn. 

OBS!

Det er bare det innerste laget som skal være tettsittende mot kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig og gi god bevegelighet. Ull og luft isolerer og regulerer varmen. Ta ikke på for mye tøy. Det kan redusere bevegeligheten og også ullens evne til varmeregulering. 

 

Votter:
Ullvotter holder barna varme på hendene, men er ikke spesielt godt egnet i snøen. Da henger mye av snøen igjen på vottene, og barna tar de gjerne av seg for å leke. Gå for tynne ullvotter inni en vanntett tynn overtrekksvott. Det finnes også ullvotter sydd fast inni en teknisk vott. Hansker og votter som tåler å bli våte med for inni.

Lue:
Hodet er ansvarlig for en stor del av varmetapet. Derfor er en god lue viktig. På de minste barna er en heldekkende lue og hals i ett en god løsning (en såkalt balaklava). Velg ull eller et syntetisk fleece-materiale. Sørg for at luen har et vanntett lag. Luer med øreklaffer er lurt. Ørevarmere erstatter ikke lue. Hvis man skal ha på seg ørevarmere må man også ha lue.

Hals:
Hals er tryggere enn skjerf. Barn kan henge skjerfet opp i et klatrestativ eller lignende ved lek. Velg ull eller syntetisk fleece-materiale. Ikke for store halser. Halsen skal være inntil huden. Og dekke halsen for kulde og fuktighet. Ikke hals som er for stor for barnet.

Støvler:
Bruk fôrede støvler (av typen cherrox) frem til det er minus et par grader. Med tynne ullsokker holder barna seg både tørre og varme selv på litt slapsete føre. Blir det flere minus er en støvel av goretex eller lignende å foretrekke. Viktig at bukser trekkes over støvel slik at det ikke kommer snø ned i støvlene.

HUSK:
Skyllemiddel skader dressen/jakker/bukser: Flere av de store produsentene fraråder skyllemiddel fordi dette tetter de pustende porene som er så viktige for å få fukten ut.
Det er derfor viktig å lese den medfølgende vaskeanvisningen nøye.